אחת המטרות המרכזיות מבחינה מקצועית של רוב העוסקים בענף הבנייה היא הופעה בפנקס הקבלנים בתור קבלן רשום. הרישום הוא בעל יתרונות רבים ומבוסס על קבלת סיווג קבלנים שרלוונטי עבור אותו נרשם. הסיווג עצמו מחולק לאותיות, מספרים וחלוקה לענפים שונים. המדריך הבא נועד לסדר לכם את הדברים להבנה קלה וטובה יותר.
רישום בפנקס הקבלנים מיועד עבור חלק גדול ממי שעוסקים בענף הבנייה. הרישום אפשרי על פי ענף מקצועי שעוסקים בו, הוותק והניסיון בעבודה באותו הענף וההסמכה שכבר יש למועמד לרישום. לאחר מכן מקבלים רישום לענף המתאים באמצעות אותיות, מספר שמייצג את הוותק שלכם וקוד ענף. ניתן להעלות סיווג קבלנים אחת לשנה ולהגדיל את האפשרויות שפתוחות בפניכם בענף הבנייה.
מדוע יש צורך להיות קבלן רשום?
קבלן רשום בישראל נהנה מיתרונות רבים שלא רלוונטיים למי שעוסקים בענף הבנייה ואינם קבלן רשום.
היתרונות של קבלן רשום:
- אפשרות עבודה בהיקפים גבוהים מהתקרה הקיימת למי שאינם קבלן רשום
- אפשרות של העסקת עובדים זרים ו/או מהשטחים בעבודות בנייה
- אפשרות השתתפות במכרזים של מוסדות וארגונים שמיועדים רק לקבלנים רשומים
- אפשרות להופעה בפנקס הקבלנים וקבלת "חותמת אמינות" בעיניי לקוחות פוטנציאליים רבים
היתרונות הללו יוצרים בידול של ממש בין קבלנים רשומים ומי שנחשבים חאפרים או שאינם רשומים עדיין. ככל שהסיווג הקבלני גבוה יותר, כך נפתחות עוד אפשרויות בפני אותו קבלן.
מה המשמעות של סיווג קבלנים?
כל קבלן רשום מקבל סיווג קבלנים לפי הענף בו הוא עוסק וכמה פרמטרים נוספים. כל אלו יחדיו מגדירים מה הוא רשאי לבצע תחת ההגדרה של קבלן רשום ומה האפשרויות הפתוחות בפניו.
פירוט על סיווג קבלנים:
- האותיות – הן מייצגות את היקף העבודה שניתן לבצע באותו הענף בקבוצת מקצועות מסוימת. האות א' היא הנמוכה ביותר ומעליה האות ב' ואז האות הבכירה ביותר ג'. אין אפשרות מעבר של אותיות.
- המספרים – כל קבוצה כוללת 5 דרגות לפי מספרים מ 1 עד 5. כל קבלן מתחיל מהמספר 1 וניתן לבקש העלאת סיווג קבלני אחת לשנה אם עומדים בתנאים שנדרשים לשם כך.
- קוד ענף – כל ענף מקבל קוד כדי לבדל אותו ולהקל על הזהות שלו בין העוסקים בתחום הבנייה בד"כ. הקוד מכיל 3 ספרות ולדוגמא קבלן בנייה יהיה בקוד 100, קבלן שיפוצים קוד 131 וכדומה.
דוגמא של הגדרה לקבלן בנייה כללי הוא הסיווג של קבלן רשום ג1 (100).
קבלנים שיש להם שליטה ביותר מחברה אחת יכולים לבקש העתקת סיווג קבלני מחברה קיימת שצברה במהלך השנים סיווג גבוה לחברה אחרת שלהם שהיא בעלת סיווג נמוך יותר או ללא סיווג קבלנים לעת עתה.
איך מקבלים סיווג קבלנים?
ראשית כל חשוב להירשם בתור קבלן רשום בענף בו אתם עוסקים. יש לפנות למשרד מקצועי שמטפל בנושא זה ומאפשר ליווי משפטי שלכם לאורך כל התהליך כדי לקצר את הזמן ולמנוע בירוקרטיה מציקה שתעכב אתכם או תספק לכם תשובה שלילית לבקשת הרישום.
חברה שכזאת תדע להגדיר לכם מה המסמכים הדרושים לרישום ולאחר מכן מדי שנה מה צריכים להציג לוועדה כדי לעלות סיווג קבלנים באופן עקבי ולהגדיל את הפעילות העסקית שלכם בענף הבנייה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד טל בייצר – עורך דין רישום קבלנים אשר מתמחה בהליכי רישום וסיווג קבלנים מול רשם הקבלנים.