הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) היא תגובה נורמלית למצב לא נורמלי של מלחמה, תאונה, תקיפה מינית וכדומה.
לרוב, תגובת דחק בסמוך לאירוע היא אפקטיבית, אך אם היא נמשכת לטווח ארוך יותר של מעל לחודש מדובר בהפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) אשר עלולה להוביל לפגיעה ממשית במגוון תחומי החיים.
במאמר זה אציג בקצרה מהי הפרעת פוסט טראומה ואיך ניתן לקבל הכרה רשמית של משרד הביטחון.
מהי פוסט טראומה (PTSD)?
בזמן החשיפה לאירועי קיצון טראומטיים (מלחמה, התקלות פתאומית וכדומה), המערכת הנפשית עלולה להיות מוצפת בגירויים שונים אשר היא אינה מסוגלת לעבד בזמן אמת.
לעיתים קרובות, פוסט טראומה (PTSD) מוגדרת כחוויה מחדש של האירוע הטראומטי לרבות הצפה מחדש של זיכרונות, רעשים וריחות אשר התרחשו בעבר. במהלך הזמן, הצפה זו עלולה להתפתח להפרעת פוסט טראומה אשר מלווה בפלאשבקים, רגשות אשם, תוקפנות, חוסר שינה, קשיי תפקוד יומיומיים וכדומה.
איך ניתן לקבל את הכרת משרד הביטחון במצבים של פוסט טראומה (PTSD)?
לפי נתונים רשמיים של אגף השיקום של משרד הביטחון, בישראל חיים יותר מ – 4,000 פוסט טראומטיים (חיילים, שוטרים, אנשי שב"כ ומוסד) אשר מוכרים על ידי הרשויות, משרד הביטחון ומוסדות הרווחה. כמחצית מהם זוכים לתמיכה, תגמולים וטיפולים רפואיים משלימים אשר מאפשרים להם לנהל שגרת חיים מורכבת לצד הפוסט טראומה (PTSD) שאינה מרפה מהם.
באופן כללי, תהליך ההכרה במשרד הביטחון מורכב מהשלבים הבאים:
- הגשת בקשה להכרה במצב של פוסט טראומה (PTSD)
- בדיקת הבקשה על ידי קצין התגמולים
- בדיקת התיק הרפואי
- זימון לוועדה רפואית אשר קובעת את אחוזי הנכות לפוסט טראומה במשרד הביטחון
- קבלת ההחלטה הסופית של משרד הביטחון כאשר, במידת הצורך ניתן לערר על ההחלטה הראשונית
חשוב לציין כי הליך ההכרה במשרד הביטחון הוא מורכב, מסורבל ותובעני לכל אדם – קל וחומר לאדם אשר מתקשה לתפקד כתוצאה מפוסט טראומה (PTSD).
לעיתים קרובות, המערכת מקשה על התובע ומחייבת אותו להוכיח את הקשר הסיבתי בין הטראומה בשירות הצבאי ובין הפרעת הפוסט טראומה, כך שמומלץ להתייעץ עם עו"ד אשר מתמחה בנושא. עורך דין אשר מתמחה בתחום, יוכל לבנות את התיק הרפואי בצורה שתתמוך בטענות, לייצג את האינטרסים של התובע מול כלל המעורבים בהליך המשפטי ולפעול בצורה נחושה להשגת הפיצוי הכספי המקסימלי אשר קבוע בחוק. לאורך השנים, הפיצוי יכול להגיע למאות אלפי ומיליוני שקלים, כך שכל טעות יכולה להתבטא בהרבה מאוד כסף לאורך השנים.
לסיכום, למרות שבשנים האחרונות ישנה התקדמות עצומה בהתייחסות גופי הביטחון, הצבא והמשטרה לסובלים מהפרעת פוסט טראומה (PTSD) – עדיין ההרגשה היא שהמדינה לא עושה את המקסימום האפשרי בשביל להתמודד, להקל ולשפר את איכות החיים של האנשים שהגנו עליה.