פתיחה בהליכי גירושין עם חובות הוא מצב מורכב שמצריך התייחסות משפטית, כלכלית ואישית כדי לצמצם את ההשפעות השליליות על העתיד הכלכלי של כל אחד מהצדדים. חשוב לדעת כי חלוקת החובות במסגרת איזון המשאבים בין בני הזוג הוא חלק בלתי נפרד מהליך הגירושין כאשר אופן החלוקה יכול להשפיע באופן משמעותי על המצב הכלכלי של כל אחד מבני הזוג ביום לאחר הגירושין.
משרד עו"ד מתי ידיד עוסק בייצוג משפטי לחייבים פרטיים וחברות בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי. אם נקלעת לחובות שאין לך מושג אם תוכל להחזיר אותם יום אחד, אנו מזמינים אותך ליצור עימנו קשר ב – 072-3975007 ולפתוח דף חדש בחיים הכלכליים שלך.
איך מתגרשים כשיש חובות משותפים?
באופן כללי, על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, בהנחה ובני הזוג לא חתמו על הסכם ממון אשר מגדיר את אופן חלוקת החובות בצורה אחרת, במהלך הגירושין מתבצעת חלוקה שווה של כלל הנכסים והחובות שנוצרו במהלך החיים המשותפים.
לפי עו"ד אמיר בר לב, עורך דין לענייני משפחה בצפון, חלוקת חובות בגירושין היא שאלה משפטית מורכבת שדורשת התייחסות פרטנית לכל מקרה ומקרה. הסיבה לכך היא שישנם חובות כלכליים אשר מבחינת החוק לא נחשבים לחובות משותפים, ביניהם ניתן למצוא:
- חובות שנוצרו ללא ידיעת הצד הנגדי – חובות שנוצרו ללא ידיעת אחד מבני הזוג כתוצאה מהתנהגות מסוימת של אחד מבני הזוג או לחילופין ללא הסכמה של אחד מבני הזוג – יוטלו רק על הגורם שיצר אותם.
- חובות שנוצרו בעקבות התנהגות לא חוקית של אחד מבני הזוג – חובות שנוצרו בעקבות התנהגות לא חוקית (הימורים, סמים וכדומה) של אחד מבני הזוג יוטלו רק על הגורם שיצר אותם.
- חובות שנוצרו במסגרת הליך הגירושין – על פי חוק, מרגע פתיחת ההליכים המשפטיים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, כל אחד מבני הזוג מנהל משק בית עצמאי משלו וחובות שנוצרו במסגרת ניהול הליך הגירושין נחשבים לחובות פרטיים של כל אחד מהצדדים.
חשוב לציין כי נטל ההוכחה על כך שחוב מסוים הוא חוב אישי ולא משותף – מוטל על הצד אשר שואף לקבל הפטר מהחובות. לעיתים קרובות, נטל ההוכחה לחוב אישי ולא משותף הוא מורכב מאוד ואם בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יגלה כי הצד אשר שואף לקבל פטור נהנה מפירות המקור לחוב – סביר להניח שהוא יקבע כי החבות היא משותפת לשני בני הזוג.
לסיכום, הליכי גירושין אשר כרוכים בחובות משותפים יכולים להפוך את התהליך למורכב יותר. במקרים מסויימים, ניתן להתנער מהחוב – אך, הסרת האחריות לחוב דורשת הוכחה לחוסר ידיעה או התנהגות לא חוקית של אחד מבני הזוג ביצירת החוב.
המאמר נכתב בשיתוף עם עורך דין אמיר בר לב, עורך דין משפחה בחיפה, בעל ניסיון של יותר מ-30 שנה בתחום דיני המשפחה.