בשנים האחרונות, ישנה עליה תלולה במספר התביעות אשר מוגשות נגד עורכי דין מצד לקוחותיהם. לעיתים קרובות, מדובר על עורכי דין אשר התרשלו במהלך תפקידם, עורכי דין אשר העניקו ייעוץ שגוי או בלתי אחראי.
במאמר זה אציג כיצד ניתן לתבוע עורך דין על נזקים אשר התרחשו כתוצאה מרשלנות מקצועית של עו"ד.
האם אפשר לתבוע עורך דין על רשלנות מקצועית?
על פי חוק, לכל אדם אשר מעניק שירותים, מוצרים או עבודה כלשהי (עורך דין, קבלן בנייה, סוכן ביטוח, רופא וכדומה), ישנה אחריות מקצועית להעניק את השירות או העבודה בסטנדרט מקצועי כפי שמקובל בענף בו הוא פועל.
במקרים בהם איש המקצוע ביצע עבודה לקויה אשר הובילה לנזק כלשהו (כספי, בריאותי, נפשי וכדומה) ללקוח, הוא עלול להיות חשוף לתביעת רשלנות מקצועית אשר המשמעות שלה היא תשלום פיצוי כספי ואף תקופת מאסר על תנאי או בפועל, בהתאם לנסיבות המקרה.
תביעות כנגד עורכי דין
בשנים האחרונות חלה עליה משמעותית במספר התביעות המוגשות כנגד עורכי דין ברחבי הארץ. על פי נתונים רשמיים, לעיתים קרובות תביעת עורך דין מתרחשת במקרים הבאים:
- ניהול משפט – ייצוג משפטי רשלני עלול להוביל לתוצאות הרות גורל עבור הלקוח. עורך דין אשר הוכח כי התרשל בייצוג לקוחותיו, חשוף לתביעת רשלנות מקצועית מצד לקוחותיו.
- ניסוח חוזה בצורה לקויה – חובותיו של כל עורך דין הן לשמור על האינטרסים של לקוחותיו. במידה ועו"ד מנסח חוזה אשר מסכן בצורה משמעותית את הלקוח, הוא עלול להיות חשוף לתביעת רשלנות מקצועית.
- עסקאות מקרקעין – רוב התביעות אשר מוגשות כנגד עורכי דין הם בתחום הבנייה, המקרקעין והנדל"ן. לרוב, התביעות מוגשות כנגד עורכי דין אשר התבססו על הצהרות הצדדים ולא עשו את כל הבדיקות הרלוונטיות לנכס (טאבו, ועדת תכנון ובנייה, הנדסה, רשויות המסים וכדומה).
- ייעוץ מס שבח – מיסוי מקרקעין מהווה כר נרחב לתביעות נזיקין כנגד עורכי דין. מיסוי מקרקעין עלול להגיע לעשרות ומאות אלפי שקלים ולהפוך את העסקה ללא כלכלית – במקרים בהם עורך הדין התרשל במילוי תפקידו, הוא עלול להיות חשוף לתביעה על הנזק הכספי שנוצר ללקוח.
- חבות הגילוי כלפי הצד שכנגד – חובתו הבסיסית של כל עו"ד היא להתנהל בצורה שקופה ובתום לב מול הצד שכנגד.
לסיכום, כפי שניתן לראות למרות שעורכי הדין אמונים על ייצוג הצדדים בהליך המשפטי, אף אחד מהם לא חסין בפני תביעות אחריות מקצועית.