הקורונה שאינה מסכימה לעזוב אותנו לנפשנו, גורמת ללא מעט מבעלי העסקים הקטנים והבינוניים לבעיות נזילות קשות ומשבר פיננסי שהולך וגדל עם הזמן. רבים מבעלי העסקים אשר מתמודדים עם נטל החובות, שוקלים להגיש בקשה לחדלות פירעון ושיקום כלכלי, אך עוצרים בהם במחשבה כי מאותו רגע לא יוכלו יותר לעסוק ולנהל את העסק שלהם בצורה חופשית.
במאמר זה אציג את הלך הרוח בבית המשפט והפסיקה אשר עדכנית לימים אלה.
משרד עו"ד מתי ידיד מעניק ייצוג משפטי בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בפריסה ארצית. הניסיון הרב שמשרדינו צבר מאפשר לנו לייצג את האינטרסים שלך בהצלחה ולפעול ברגישות ובנחישות להגשת היעדים הדרושים לך. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב –072-3975007 ונשמח לעמוד לרשותך.
האם פושט רגל יכול לפתוח עוסק מורשה?
באופן כללי, על כל פושט רגל מוטלים לא מעט הגבלים עסקיים אשר מצרים את צעדיו ומונעים ממנו לפתח חובות חדשים או להגדיל את מצבת החובות לנושים הקיימים.
עם זאת, חשוב לציין כי על פי סעיף 142 בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018, פושט רגל אינו יכול לקחת חלק בחברה בע"מ אך בהחלט זכאי לפעול במסגרת עוסק מורשה או עוסק פטור (עוסק זעיר).
לעיתים קרובות, האינטרס של כל הצדדים בהליך חדלות הפירעון והשיקום הכלכלי (פושט הרגל, הנושים והממונה) הוא לאפשר לפושט הרגל להמשיך ולייצר הכנסה ממשלח ידו. בטרם יתקבל אישור בנושא, הנאמן והממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (לשעבר הכונס הרשמי) יבחנו את הפרמטרים הבאים:
- סוג העסק – הנאמן והממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (לשעבר הכונס הרשמי) יבחנו את סוג העסק של פושט הרגל, כישוריו המקצועיים של פושט הרגל וכדומה.
- הפוטנציאל העסקי – במקביל לבחינת סוג העסק, פושט הרגל יתבקש להציג תוכנית עסקית אשר מציגה את הפוטנציאל הכלכלי של העסק. לרוב, התוכנית העסקית תגובש על ידי עורך דינו של החייב ותציג את הפעולות בהם ינקוט החייב לצמצום חובותיו.
- הפוטנציאל להגדלת החובות מצד פושט הרגל – בכל עסק קטן כגדול, ישנו חשש אמיתי להגדלת מצבת החובות של פושט הרגל. טרם קבלת האישור, הנאמן והממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יבחנו כי פושט הרגל אינו יוצר חובות חדשים או מגדיל את החובות לנושים הקיימים.
באופן כללי, הלך הרוח בבתי המשפט הוא לשים דגש רב על התנהלותו ומקור חובותיו של פושט הרגל. אם החובות נוצרו בתום לב ולא כתוצאה מפעילות פלילית (הימורים, הונאה, מרמה וכדומה) או התנהלות רשלנית מצד פושט הרגל, הנאמן והממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי ימליצו לאפשר לפושט הרגל להמשיך ולייצר הכנסה ממשלח ידו.
לסיכום, הגעה לסף של חדלות פירעון (פשיטת רגל) היא לא סוף העולם ולאחר תקופה קצובה של שיקום כלכלי, בהחלט ניתן לחזור לעמוד על הרגליים מבחינה כלכלית, תעסוקתית ואישית. טרם כניסה להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין אשר מתמחה בדיני חדלות פירעון ושיקום כלכלי בלבד. עורך דין אשר מתמחה בדיני חדלות פירעון ושיקום כלכלי, יוכל לבחון את הרכב החובות ולהעניק הגנה וליווי משפטי בהתאם למצבו של החייב.